Applicatie van conserveringen

Waarom de plaatselijke handmatige voorbehandeling van een stalen oppervlak de duurzaamheid van de aan te brengen conservering voor een groot deel bepaald

 

Wat is het eindresultaat van de P St 3 voorbehandeling?

Procesonderdeel: Plaatselijk handmatig voorbehandelen van een stalen object voorzien van een bestaand verfsysteem.

 

Een stalen object is enkele jaren gelden voorzien van een verfsysteem. Door degradatie van dit verfsysteem is plaatselijk corrosie ontstaan. De ondergrond zal moeten worden voorbehandeld om een goede basis te bieden voor het aanbrengen van een duurzame conservering. In dit geval is gekozen voor een handmatige voorbehandeling.

 

De afspraken over de kwaliteit van de plaatselijke handmatige voorhandeling staan vermeld in de norm NEN-EN-ISO 8501-2. Hierin zijn twee kwaliteitsniveaus aangegeven: voorhandelingsgraad P St 2 en P St 3.

P St 2 wordt in de praktijk echter niet toegepast, daarom wordt hier alleen kwaliteitsniveau
P St 3 behandeld.

 

P St 3 is een zeer grondige plaatselijke handmatige of powertool voorbehandeling door schrapen, borstelen en/of slijpen.

Vóór het uitvoeren van de plaatselijke handmatige of powertool voorbehandeling moeten aanwezige roestlagen met hameren verwijderd worden. Visuele olie, vet en vuil moeten vooraf gereinigd worden, omdat deze niet verwijderd worden met hand en powertool voorbehandeling.

 

Het resultaat van een goede voorbehandeling (P St 3) is een oppervlak waarbij stevig hechtende bestaande verf intact blijft. Het overige oppervlak moet vrij zijn van zichtbare olie, vet en vuil en van losse walshuid, losse roest, losse verf en andere vreemde materie. Het voorbehandelde oppervlak moet zeer grondig worden voorbehandeld tot het een metalen glans heeft.

 

Gereedschappen

Voor het handmatig en het machinaal voorbehandelen van staal kunnen enkele verschillende gereedschappen worden gebruikt.

•          Naaldhamer voor het verwijderen van grote hoeveelheden zware roest.

•          Bikhamer voor het verwijderen van kleine hoeveelheden zware roest.

•          Handstaalborstel om een metalen glans te creëren en voor het verwijderen van lichte roest.

•          Roterende staalborstel voor lichte roest.

•          Lamellenschijf voor aflopend schuren van het bestaande verfsysteem.

Vóór het aanbrengen van de nieuwe verflagen moeten loszittende delen van het bestaande verfsysteem worden verwijderd en de rest worden opgeruwd om een goede hechting te creëren.

Overgangen van kaal staal naar het bestaande goed hechtende verfsysteem moeten aflopend worden geschuurd.

Indien nodig moeten de aan te brengen verflagen geschikt te zijn voor het overlagen van het bestaande verfsysteem.

 

De duurzaamheid van een verfsysteem is te bepalen door gebruik te maken van de norm
ISO 12944-5. In annex B van deze norm is echter gesteld dat de geldende voorbehandeling wel stralen tot minimaal Sa 2½ dient te zijn. Dit is een kwalitatief betere voorbehandeling dan P St 3.

 

Het eindresultaat van een tot P St 3 voorbehandeld oppervlak, gevolgd door een duurzaam verfsysteem is daarom, afhankelijk van de corrosiecategorie van de omgeving, een onderhoudsactie met een levensduur tot het eerste grote onderhoud tot tien jaar.

 

 

Succes.

Wilt u meer weten over Smolders SSO of over de mogelijkheden op het gebied van inspectie, advies en begeleiding op conserveringswerken? Neem gerust contact met ons op.

Bel mij terug