In opdracht van RWS adviseert, controleert en begeleid Smolders SSO als TIS (Technical Inspection Service) de aannemer.

160401 foto bn de stem oskVLISSINGEN – De Oosterscheldekering krijgt een nieuwe lik verf. Om roest te voorkomen, conserveert Rijkswaterstaat de 62 stalen schuiven en 124 stalen cilinders.

Een klus die tot en met 2022 duurt. Iedere tien jaar wordt de Oosterscheldekering onder handen genomen. Allereerst krijgen de schuiven van de stroomgaten Hammen en Schaar en de cilinders van stroomgat Roompot een nieuwe beschermende verflaag. Voordat het conserveren kan beginnen, worden alle stalen onderdelen schoongespoten. Om te voorkomen dat afvalstoffen in het water stromen, worden schadelijke stoffen opgevangen via een speciale constructie. Die zorgt er bovendien voor dat ook bij slecht weer kan worden doorgewerkt, aldus Rijkswaterstaat.

Fietsers en automobilisten ondervinden volgens Rijkswaterstaat ‘af en toe hinder’ van de werkzaamheden. Dat komt doordat rijstroken versmald worden. Ook rijden vrachtwagens van en naar het werkterrein en kan het drukker zijn op de toegangsweg naar de Oosterscheldekering.

Ook wordt een kraan gebruikt voor het (de)monteren van de hulpconstructies. De fietsstrook zal daardoor tijdelijk smaller zijn. Schepen kunnen zoals gewoonlijk door de Roompotsluis naar zee varen en ondervinden geen hinder. De Oosterscheldekering is een primaire waterkering. Daarom mag er in het stormseizoen (tussen 1 oktober en 31 maart) niet gewerkt worden. Per schuif is 13 weken nodig.

BN de Stem editie Zeeland dd 1 april 2016